Always be eager to practise hospitality


Langusta a pokrmy z ní

 

LANGUSTA poznáme jí tím, že je podstatně menší než (např. humr), a NEMÁ KLEPETA... Ale má mohutný velký ocas.

Je to větší druh se zvlášť velkými tykadly a s dlouhýma nohama. Žije hlavně ve Středozemním moři a v Atlantickém oceánu.

  • Živá langusta má tmavou, fialově zelenou barvu, místy se žlutými skvrnami, a na hřbetě má několik ostnů.

Nejchutnější je však do délky 30 cm a do váhy 1 kg. Maso, které je hlavně v silném ocase, je sněhobílé a skoro stejně hodnotné jako maso humří, je však o něco sušší.

Příprava a Vaření Langusty

Nejdříve ji ve studené vodě ostrým kartáčem důkladně omyjeme. Při tom dbáme, abychom nepoškodili její dlouhá tykadla, která jsou hlavní ozdobou upravené langusty.

Takto očištěnou langustu přivážeme živou na vložku vaničky určené k vaření ryb, a to tak, aby měla natažený ocas a aby se při vaření nezkroutil, protože uvařené maso z nataženého ocasu lze daleko lépe nakrájet.

Abychom poklicí neulámali tykadla, svážeme je a v kloubcích je obrátíme dozadu na hřbet, ke kterému je přivážeme.

Připravenou langustu vložíme do rybí vaničky s prudce vaříící vodou, do níž byly dány patřičné přísady. Vody musí být tolik, aby celá langusta byla dobře ponořena.

Langustu vážící (Lehčí) do 60 dkg vaříme asi 30 minut

těžší o 10 – 15 minut déle.

Potom ji z vaničky vyjmeme, přestřihneme provázky, kterými byla k vložce rybí vaničky přivázána a upravujeme ji dále do pokrmů.

 

 

 

 

 


Diskusní téma: Langusta

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.