Always be eager to practise hospitality


 

Telecí Saltimbocca s citronovými linguine

. . .

Tento pokrm jsem dlouho dlouho plánovala, že si ho uvařím a konečně nadešel ten den, takže škrtám další položku ze seznamu "co chci uvařit". Jupí!

Takže nejdůležitější bude sehnat opravdu kvalitní telecí maso, já jsem ho koupila v makru (maso tam je opravdu dobré), ale v jiném obchodu se přiznám, že jsem ani telecí neviděla. Koupila jsem zadní-kýtu ořech, protože to je nejkvalitnější část masa, většinou se upravuje na minutky. Etiketa na masu byla velice podrobná, byl tam věk což bylo mléčné telátko do 8 měsíců, kde byl kus poražený, výkrm atd. takhle nějak by měla vypadat etiketa pro ukázku.  Ještě bych chtěla říci jednu zásadní věc, telecí maso je jemné, podobné vepřovému, s tím rozdílem že není skoro vůbec tučné, maso voní po mléce (akor mléčná telátka), takže docucení je velmi jemné - sůl, muškát.květ, smetana,. NIKDY se nepoužívá PEPŘ!

 

A nyní k receptu; (4 osoby)

  • 8 plátků z telecí kýty
  • lístky čerstvé šalvěje
  • 1 balení parmské šunky
  • Linguine
  • 1 citron, česnek
  • 2dlc smetany
  • sůl
  • snítka rozmarýnu
  • hladká mouka
  • bílé víno
  1. Maso si očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme plátky masa. Poté je naklpeme jemně přes folii z obou stran, osolíme a poté naplníme parmskou šunkou a šalvějí. Maso z kýty není moc vysoké takže použiji 2 plátky, které naklepu, osolím ehce a dám na folii, položím jeden až dva plátky parmské šunky, lístky šalvěje a pomocé fresh folie přehnu,. Aby maso drželo, použila jsem stonky ze šalvěje, po obou stranách jsem vytvořila nožem dírky a poté protáhla a uvázala. Pěkná náhražka místo párátka že?
  2. Dále maso obalte v hladké mouce (pro barvu), poté rozehřejte máslo a přidejte trochu olivového oleje. Opečte z obou stran do zlatova a ještě dáme dopéct do trouby, maso přendejte na pekáč a přidejte k němu výpek z masa, přelijte bílým vínem a pečte na 180° přibližně 15min.
  3. Příloha - těstoviny připravte si vodu na těstoviny a dobře ji osolte a přihoďte snítku rozmarýnu. Těstoviny uvařte na al-dente a sceďte vodu. Mezitím si nakrájejte 1-2 stružky česneku najemno. Na olivovém oleji orestujte, poté přidejte těstoviny a zamíchejte. Pak už jen dochutíme, nastrouháme citronovou kůru, zjemníme smetanou a osolíme. S telecím to skvěle funguje.