
Always be eager to practise hospitality
Chapati - recept
Nejdříve ze všeho Vám přiblížím, co to Chapati je.
Pochází z Indie a pojídá se ke každému jídlu. Je to vlastně taková moučná placka. Bez Chapati se neobejde žádný Indický oběd.
Indové nejedi příbory, takže tuto placku používájí částečně i jako "příbor".
Proč nemají příbory? Jedí rukama, tvrdí že jídlo si pak lépe vychutnáte.
:-)
Zde je recept:
Ingredience : hladká mouka, voda, sůl
Chapati je placka z jednoduchého těsta z mouky a vody. Uhněteme těsto z hladké mouky, vody a trošky soli tak, aby se nelepilo. Necháme asi půl hodiny odležet a pak uválíme asi 3 mm tlusté placky. Placky by se měly akorát vejít do pánve, kde budeme chapati dělat. Protože se nesmaží, ale pečou v pánvi nasucho, nedoporučuji používat teflonovou pánev. Syrovou placku položíme na rozpálenou pánev a chvíli počkáme. Až těsto viditelně nebude syrové, placku poprvé otočíme. Těsto by ještě nemělo být udělané dohněda. Občas se podíváme se na spodní část placky, jestli začíná hnědnout. Pokud ano, placku otočíme podruhé a hned ji začneme špachtlí nebo utěrkou přimačkávat k pánvi tak, aby se začala nafukovat.