Always be eager to practise hospitality


Francouzká kuchyně


Francouzkou kuchyni miluju. Je taková odvážná, vynikající plná chutí a každičké jídlo vyžaduje určitou schopnost a technickou zručnost.  Jak říká jeden skvělý šefkuchař "nauč se  vařit francii a uvaříš už cokoliv" :-)

 


Zde uvedu pár příkladů, typické surovinyvystihující  francouzkou kuchyni :-)

 

K nejzákladnějším prvkům francouzské kuchyně patří vína a sýry. Francouzi milují ryby a mořské plody (ústřice, slávky, hřebenatky, kraby, humry, langusty, mořské šneky), významnou roli ale hrají i jiné druhy masa (jehněčí, skopové, hovězí, telecí, vepřové, zvěřina…), jedí se hojně i vnitřnosti a vyrábějí se paštiky. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje i zelenina. Světově proslulý je francouzskýchřest a baby karotka, oblíbená je i čekanka, artyčoky, květák, špenát či dýně. Francouzi jsou velcí gurmáni a ze své kuchyně nevynechávají ani křepelky, šneky, žabí stehýnka či drozdy. Nejen Provence je známá svými bylinkami, které dokážou zdejší kuchaři skvěle kombinovat. Svazek čerstvých bylin používaný často při vaření je známý pod názvem bouquet garni. Nechybí ani houby, a důležitou pozici má čerstvé pečivo, především bagety.

Nejznámější francouzké pečivo

  • croissants
  • fougasse
  • quiche
  • brioche
  • palačinky crepes
Typická jídla
 
  • Bouef Borguignon
  • Coq au vin
  • Cassoulet
  • Foie Gras
  • Bisque
  • Bouillabaisse 
  • Salade Niçoise
Dezerty
  • profiteroles
  • macroons
  • cream bruleé
  • Tarte tatin
  • charlotte aux apricot