Always be eager to practise hospitality
Slávky na bílém víně ve smetanové omáčce s těstovinami s tagliatelle
Slávky jsou vlastně takové mušle, které po uvaření se sami otevřou. Dokuď jsem si sama nevyzkoušela pár pokrmů z nich, nevěděla jsem, jak jednoduchá je příprava. Jen je stačí koupit, očistit mušli a můžete začít vařit vynikající pokrm! :-) Věřte mi, díky tomuto receptu si je zamilujete! :-) Lidi se jich bojí, ale je to velká škoda! Jsou jednuduché na přípravu řekla bych že nic se nedá zkazit.
- KDE JE KOUPÍM? Slávky se dají koupit čerstvé, což je nejlepší varianta v Praze chodím pravidelně do obchodu zvaný SEAFOOD -v podstatě tam jsou všechny mořské plody a ryby :-) Ale dají se koupit i např. v globusu mražené.
- JAK POZNÁM ŽE JSOU ČERSTVÉ?
Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou uzavřené. Když jsou maličko otevřené neznamenají že jsou hned nepoživatelné ale znamená to, že se nadechly vzduchu. Samozřejmě když je mušlička otevřená uplně, anebo jinak poškozená (promačkuntá) raději je nekupujte!
Viz článek https://ericca-cookbook.webnode.cz/dary-more/slavky-/
Teď k receptu
__________________________________________________________________________________
Připravte si; (4 porce)
350g slávek
100ml bílého vína
1 zakysaná smetana
3 stroužky česneku
2-3 rajčata
1 paprika červená
1/2 hrášku
Příloha: Těstoviny semolinového typu Tagliatelle
- Nejdříve začněme očištěním slávek, vezměte si slávky a každou jednotlivě umyjte POD LEDOVOU VODOU a odstraňte z ni všechny mořské "vlasy". Jestli máte nějakej kartáč zkuste ji pořádně vydrhnout :-) Nebojte se, hlavně mušličku neporušte, musí zůstat UZAVŘENÁ, NEPORUŠENÁ. Když se Vám bude zdát že nějaká mušlička je trochu otevřená nemusíte ji hned vyhazovat, zkuste ji dát pod ledovou vodu a jestli se opět zavře použijte ji!
2. Oloupaný česnek nasekáme a na olivovém oleji orestujeme. Postupně přidáme rajčata a papriky nakrájené na menší kousky a přidáme 1/2 zakysané smetany. Ochutíme solí a pepřem.
Mezitím si uvařte těstoviny na al dente - na "zkus" podle návodu, čerstvé těstoviny zaberou tak 3-4 minutky.
Žádny mořský plod nevydrží stát dlouho, potom už nejsou moc dobré a jsou gumové. Proto hned jak si vytvoříme základ začneme vařit těstoviny, aby naše slávky nečekali moc dlouho, a potom nebyli převařené.
3. Když jsou těstoviny skoro uvařené, víme že můžeme přidat očištěné slávky. Přidáme ke směsi rajčat a paprik a zalijeme bílím vínem a necháme 3 minutky společně pracovat. Věřte mi! :-)
4. Nakonec přidáme zbytek zakysané smetany. Necháme další 2 minutky a můžeme nandavat! :-)