Always be eager to practise hospitality
Holandská omáčka
Na 500ml;
- 250g másla
- 4 žloutky
- 1 lž. kuliček rozdrceněho bílého pepře
- 2 lž. bílého vinného octa
- 2 lž. suchého bílého vína
- V redlíku přiveďte k varu bílé víno s octem a kuličkama drceného pepře. Snižte žár a tekutinu zredukujte přibližně o jednu třetinu. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
- Poté přeceďte do keramické - skleněné misky a přidejte do ní žloutky a směs vyšlehejte.
- Připravte si hrnec s vodou a misku na něj položte. V připravené vodné lázni šlehejte směs dokud nezhoustne a nebude vláčná, lesklá a hladká.
- Nakonec přilévejte tenkým pramínkem rozpuštěné máslo. Opět šlehejte dokud omáčka není hustá a jemmá, poté přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, sůl, pepř a ihned podávejte :-)