Always be eager to practise hospitality


Holandská omáčka

Na 500ml;

  • 250g másla
  • 4 žloutky
  • 1 lž. kuliček rozdrceněho bílého pepře
  • 2 lž. bílého vinného octa
  • 2 lž. suchého bílého vína
  1. V redlíku přiveďte k varu bílé víno s octem a kuličkama drceného pepře. Snižte žár a tekutinu zredukujte přibližně o jednu třetinu. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
  2. Poté přeceďte do keramické - skleněné misky a přidejte do ní žloutky a směs vyšlehejte.
  3. Připravte si hrnec s vodou a misku na něj položte. V připravené vodné lázni šlehejte směs dokud nezhoustne a nebude vláčná, lesklá a hladká. 
  4. Nakonec přilévejte tenkým pramínkem rozpuštěné máslo. Opět šlehejte dokud omáčka není hustá a jemmá, poté přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, sůl, pepř a ihned podávejte :-)