Always be eager to practise hospitality
Omáčky
Všichni je známe, ať už teplé jako je - koprovka, rajská, svíčková, bešamel ale i studené jako je majonéza.
Omáček je veliká spousta, ale málo kdo ví jak připravit velice kvalitní, omáčka je v podstatě tekutina připravená z různých základů a buď více nebo méně zahuštěná. Nekonzumuje se samostatně ale slouží jako chuťový doprovod k masu, přílohám (chřest). Základ tvoří vývar! Pořádný a kvalitní! :-)
Moderní kuchyně zahušťuje omáčky tkz. redukováním. Odpařováním tekutiny.
Nemusíme zahušťovat jen pomocí mouky, ale i třeba pomocí vajec, másla (máslová jíška), brambor (škrobu), chlebu, ale i smetany :-)
- Výrazná chuť
- Textura
- Lesk (bešamel, velouté)
- Tvoří harmonii