Always be eager to practise hospitality


Omáčky

Všichni je známe, ať už teplé jako je - koprovka, rajská, svíčková, bešamel ale i studené jako je majonéza.

Omáček je veliká spousta, ale málo kdo ví jak připravit velice kvalitní, omáčka je v podstatě tekutina připravená z různých základů a buď více nebo méně zahuštěná. Nekonzumuje se samostatně ale slouží jako chuťový doprovod k masu, přílohám (chřest). Základ tvoří vývar! Pořádný a kvalitní! :-)

Moderní kuchyně zahušťuje omáčky tkz. redukováním. Odpařováním tekutiny.

Nemusíme zahušťovat jen pomocí mouky, ale i třeba pomocí vajec, másla (máslová jíška), brambor (škrobu), chlebu, ale i smetany :-)

  1. Výrazná chuť
  2. Textura
  3. Lesk (bešamel, velouté)
  4. Tvoří harmonii