Always be eager to practise hospitality


Slovenské halušky s bryndzou

Jednoduché, tradiční, Slovenské a prostě skvělé jídlo pokud to děláte po domácku!

Abych se přiznala jsem PROTI všem náhrážkám počínaje masoxem až po polotovary, anebo halušky v pytlíku. U nás v rodině se tomu všichni vyhýbají protože ví, že bych to stejně vyhodila :D A jestli jste moc líní, nemusíte brambory strouhat ručně popř. brambory dejte do robota, to je jediný "zlepšovák" který občas použiju.

Takže teď k receptu;  Halušky se skládají jen z brambor (C), mouky 1/2 hladké mouky 1/2 hrubé mouky, sůl a vody.  Dále potřebujete Bryndzu a trošku smetany-zakysané smetany na zředění. A na závěr opečená slaninka :-)

 

10-12 velkých brambor

3 lžíce zakysané smetany

2 lžíce smetany

Brynzda

Slaninka

 

Nejdříve začneme tím, že syrové brambory oloupeme a poté nastrouháme na nejjemnším struhadle. Je to trošku práce, ale stojí to za to :-) Přebytečnou vodu slejte do hrnku budeme ji pak používat jako pojidlo. Pak stačí už jen udělat správnou konzistenci, připravte si mouku, přibližně 125g hladké mouky a stejně tak i mouky hrubé vsypte a zamíchejte. Jak vypadá správná hustota těsta? Pokud bude moc řídké, halušky se vám rozvaří. Těsto musí být dost husté , poznáte to tak, že nejde protlačit sítem na halušky snadno, jde to těžko.

Těsto protlačte do vroucí vody, až halušky vyplavou na povrch jsou hotové. Vyndejte je do ledové vody, tak neztratí tvar.

Pak už jen stačí halušky orestovat a přidat brynzdu (brynzdu smíchejte se 2-3 lžícemi zakysané smetany a 2 lžícemi smetany). Přidejte k haluškám, a podávejte s orestovanou slaninkou :-)


Anketa

Máte rádi halušky s brynzdou ?

Ano, mám je moc rád/a
(7)
37%

Ano a super recept
(3)
16%

Nejedl/a jsem je
(4)
21%

Ne
(5)
26%

Celkový počet hlasů: 19