
Always be eager to practise hospitality
Vánoční SPECIÁL
Nejsem zrovna milovník cukroví, dávám přednost těmto jednoduchým ale SUPER-VYNIKAJÍCÍM pokrmům. Jsou Vánoční a jednoduše už jen pro tu vůni bych umřela :-)
1) Truffes au chocolat - čokoládové lanýže
2) Panna Cotta
1) Truffes au chocolat
(čokoládové lanýže) jsou typem čokoládových cukrovinek. Tradičně je tvoří základ z čokoládové ganache, který je pak obalen v kakau či čokoládě. Obvykle mají kónický, kulovitý či oválný tvar. Pojmenovány jsou takto proto, že svým vzhledem připomínají pravé lanýže, což jsou velmi drahé a vzácné houby. Pochází z Francie, kde je vynalezl Louis Dufour v Chambéry v prosinci 1895. Do širšího povědomí se dostaly se založením londýnského obchodu s čokoládou jménem Prestat, jehož zakladatelem byl Antoine Dufour v roce 1902.
______________________
Recept na Čokoládové lanýže
300 ml šlehačky
1 čokoláda
1 lžíce másla
Ořechy - namleté
Kakaový prášek
Kůra z mandarinky
_______________________
1) Začněme tím že si šlehačku ohřejeme, ALE NEVAŘÍME
2) Mezitím si čokoládu rozlámeme na malé kousky do studené mísy!
3) Do šlehačky přidáme 1 lží. másla a mandarinkovou kůru.
Nalámanou čokoládu zalijeme horkou smetanou, nikdy ne naopak, potom by mohlo dojít k tomu že by se nám oddělil tuk a dezert by nedopadl vůbec tak jak by měl.
4) Čokoládu se smetanou dobře promícháme a přidáme špetku soli, sůl posilní chuť čokolády, věřte mi! :-)
5) Pak už stačí si jen zvolit alkohol - whiskey, grappa, brandy dát to směsi 1 panáka a potom dát na 2 hodiny no lednice.
6) Horkou lžící uděláme tvar který chceme a obalíme ho v kakau - oříškách - kokosu, je to na Vás.
2) Panna Cotta
Tohle je můj neoblíbenější Italský dezert, je to vlastně smetana svařená s mlékem, cukrem a do toho je přimíchána želatina, která udrží tvat celého dezertu. Horký krém se nalije do formiček libovolných či hrnečku, nikdy nelijeme do plna, nevypadá to pak dobře. Tento dezert tuhne v lednici min. 4 hodiny. Podává se s omáčkami např. z granátového jablka, grilovaným ananasem a různými ovocnými omáčkami :-)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Recept na úžasnou Panna Cottu
250ml smetany ke šlehání
50 g cukru krupice
1 balíček želatiny v prášku, extra silná s obsahem agaru
50 ml mléka
Vanilkový extrakt (pár kapek)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
- Přiveďte k varu smetanu, mléko a hned na začátku přisypte cukr, sáček želatiny a vanilk. extrakt. a až smetana projde varem ALE NEVAŘÍ se dejte stranou a ještě tak 5 min míchejte, směs by neměla být uplně vařící při vlévání do formičky, ale vlažná, nesmí vám ztuhnout dřív jak ji dáte do formy, pracujte rychle.