Always be eager to practise hospitality
Vanilkové Soufflé s malinovým coulis
Už jsem dlouho plánovala udělat soufflé, ale pořád jsem se nemohla odhodlat. Vlastně jsem už ho jednou zkoušela, ale nevzniklo mi absolutně nic, jenže to jsem netušila jak technicky náročný tento dezert je. Když jsem tento dezert dnes pekla, uvědomovala jsem si, že se nesmí zanedbat jediná věc jinak mi to nevyjde.
- např. sníh z bílků se nesmí přešlehat, když se bude vyšlehaný vmíchávát dlouho do směsi soufflé vám pak nenabyde, je plno různých technik a já Vám dnes ukážu tu mou. Když budete dělat tento dezert přesně podle receptu, vyjde Vám :-)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Ingredience na soufflé ;
3 žloutky
3 bílky
250ml mléka
35g hladké mouky
65g cukru krupice
máslo na vymazání ramekin
1/4 Vanilkového lusku
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
- Začneme tím, že rozmícháme hladkou mouku s částí mléka a poté přiléváme pomalu zbytek mléka, dokud nedosáhneme hladké konzistence. Pak směs mléka přelijeme do rendlíku a za stálého míchání přivedeme k varu, pomalu, míchejte tak dlouho dokud směs nezhoustne. Poté přidejte vanilkový lusk, podélně ho rozřízněte seškrábněte střed, přimíchejte do směsi. Já jsem i zbytek lusku přidala a vařila spolu s mlékem, krásně ovoní celý tento dezert a i Vaši kuchyň.
- Takto připravenou směs necháme vychladnout a připravíme si žloutky které vyšleháme s 15g cukru, které poté přidáme do směsi a dobře rozmícháme.
- Vedle v míse připravíme bílky, které vyšleháme spolu s 50g cukru. Šleháme dokud nedosáhneme lesklé, husté konzistence. Takto připravené bílky zapracujeme do již připravené do směsi. Jednu třetinu bílků vmíchám pomocí metly, a zbytek bílků opatrně vmíchám stěrkou.
- Formičky si vymažeme máslem, vysypeme cukrem nebo čokoládovými hoblinkami a dáme do lednice zachladit alespoň na 30min. Vychlazené formičky naplníme do 2/3 směsí, a pečeme ve vyhřáte troubě na 180°c přibližně 15-20min. Řekla bych že to je dost individuální, záleží na typu trouby. Kontrolujte, a až Vám na povrchu zezlátnou, vyjměte je a zkuste štestí :-) TIP; Můžete ramekinu vyplnit pečícím papírem, naplnit směsí a upéct, pečící papír by měl zabránit tomu, aby Vám soufflé "vyrostlo" rovnoměrně. Anebo mám ještě jeden tip naplněnou ramekinu kolem dokola sjeďte prstem a přebytečnou směs dejte stranou.
- Posypte moučkovým cukrem navrch a máte téměř hotovo :-)
Malinové coulis
Očištěné maliny rozehřejeme s trochou vody a cukrem, mírně provaříme a poté propasírujeme přes cedník.
125g malin
100g cukru
150ml vody
Anketa
Jak se Vám líbí recept?
Myslím že super, srozumitelně napsané
(4)
Jo, skvělé
(4)
Ujde to
(3)
Nehcápu to
(3)
Celkový počet hlasů: 14