Always be eager to practise hospitality


Tarte Tatin s créme anglaise

Když mám chuť něco vyzkoušet obvykle netrvá dlouho, jsem cílevědomá, a většinou když něco chci tak to chci hned. Co se týče jídla a vaření, není nic co bych nemohla mít, zkusit, ochitnat anebo uvařit. Takže já to jednoducho MILUJU! Vzít pár surovin a vykouzlit z toho něco úžasného, ano, to miluju. 
Ale byl by to dlhý příběh kdyby jsem měla psát o tom jak vaření miluji, takže přejdeme k receptu :-) 
Tento recept se skládá ze 4 věcí, jablka, máslo, mouka, cukr, já vždy mám tyhle 4 věci v kuchyni nevím jak Vy? (zbytek jsou jen maličkosti, které snadno dokoupíte) např. žloutky, citron, prášek do pečiva :-)
 
Takže na Tarte Tatin si připravte;
 
Těsto;
2 žloutky
70g moučkového cukru
Vanilkový lusk
125g másla
250g hladké mouky
špetka soli
1lž prášku do pečiva
kůra z chem. neošetřeného citronu
 
Náplň;
80g másla
přibližně 1kg jablek
vanilkový lusk, skořice
200g cukru (může být i hnědý)
1pol.lž. citronové šťávy a kůra z 1/2 citronu
 
 
Začneme těstem, protože to musí pak ještě odpočívat v lednici alespoň 30min. Já to dělám tak, že nejdříve smíchám suché přísady, poté přidám změklé máslo (ale né moc), žloutky a vypracuji hladké těsto. Zabalíme do fresh folie a dáme do lednice odpočinout.
 
Nápň je jednoduchá, jablka si oloupeme, vyjadřincujeme a nakrájíme na stejné plátky. Na pánvičce rozehřejeme cukr, přídám máslo, dále citronovou šťávu a nakonec přidám jablka, vanilkový lusk, skořici a opékám tak 3-4 minuty a přendám do nádoby. 
 
Ze zbylého cukru uděláme karamel, měl by být spíš světlý. Pomalu ho zahříváme až se rozpustí a zkaramelizuje. Poté si rychle vymažu formu máslem, všude do každého záhybu a karamel do formy opatrně vliji, rozprostřu po celé ploše a vyskládám jablíčka. Vytvoříme takovou pěknou mandalu a nakonec přijde těsto.
 
Jedna rada když Vám nepůjde těsto vyválet, pomožte si pečícím papírem snadno ho rozválíte a poté opatrně přenesete na koláč. Okraje hezky ohněte ať nic nepřečuhuje ven a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 35 min. 
 
Když je koláč upečený, nechte ho 10min. stát !!! Poté formu podložte talířem a opatrně otočte 
Na créme anglaise;
8 žloutků
500ml méka
Vanilkový lusk
50g cukru krystal
 
Do misky vložíme cukr, semínka vanilkového lusku a žloutky a dobře promícháme. Mléko zahřejeme ale nevaříme. Přídáme vanilkový lusk zbavený semínek, mléko krásně provoní. Do žloutkové směsi pomalu vlijeme polovinu mléka, neustále mícháme a poté přidáme zbytek mléka. Umístíme nad vodní lázeň a mícháme dokud směs nezhoustne. Poté přecedíme a podáváme vychlazený.