
Always be eager to practise hospitality
Panna Cota
Naprosto delikátní záležitost, jednoduchý ale dokáže člověka oslnit.. hlavně v prosinci na Vánoce.
Tímhle dezertem ZAPŮSOBÍTE
Jmenuje se PANNA COTTA
Co potřebujeme:
- 250 ml smetany na šlehání
- 50 ml mléka
- 5O g cukru krupice
- Granátové jablko
- Balíčkek plátkové želatiny anebo želatina v prášku (Extra silná-je kvalitnější obsahuje agan)
- Kousek nějaké chutné čokolády
Postup:
1) Do hrnce nalijeme smetanu mléko a ihned přisypeme cukr - ten zabrání přetečení smetany z hrnce.
2) Můžeme nalít panáka rumu, kakaa nebo vanilky, přiveďte k varu
3) Dále jste si zvolili nějakou želatinu. Buď plátkovou nebo v prášku doporučuji (Extra-silnou, je silnější a není z živočišných kostí atp. obsahuje AGAN) :)
- Jednodušší způsob se koupit želatinu v prášku, než rozmáčet želatinu v plátkách dlouhou dobu..
4) ŽELATINU dále přimícháme do naší nádobky s mlékem, smetanou a cukrem. Vezměte si metlu a vyšlehávejte to dokud nebude směs vypadat, a nebude mít barvu.
- Želatina se tam dává z důvodu- ztužení celé dezertu :)
5) KONEČNÁ FÁZE: je nazývý tuhnutí, takže čekáme čekáme. Někdy to trvá pár hodin v dobré chladničce, někdy i den. Já jsem to pro jistotu nechala tuhnout skoro den v ledničce, samozřejmě můžu dezert tuhnout i někde jinde než v chladničce. :)
6)Směs nalijeme do nádoby, které si zvolíme..nelijte to doplna!!! Kazí to hezký efekt, dezert bude pak moc obrovský. Stačí i obyčejný hrneček, má moc hezký tvar a lehce se to vyndavá, ale můžete si zvolit něco více ozdobnějšího. Pak stačí už jen po dostatečné době uležení dezertu "vyklopit".. anebo tu můžete jíst z pohárku. Ale pro lepší dojem je to hezčí vyndané .
Chcete i polevu? Je jednoduchá čtěte dále..
1) koupila jsem si jedno granátové jablko a udělala jsem z nich redukci. Můžete použít i semínka granátkových jablek, na chuti to neubere, je to výborné.
Jestli nechcete jíst vnitřek granátové jablka a chcete jen polevu-štávu z nich.. Vymačkejte ho..lepší by bylo použít 2 Granátové jablíčka abyste toho měli více, přeci jenom to dá práci vymyčkat z nich štávu.
2) Na pánvičku dáte štávu z granát. jablka a přidáte cukr > měla by vzniknout lepivá hmota podobná SIRUPU.
Směs pořád míchejte nebo se vám utvoří velké hrudky karamelu.
3) Až se Vám směs povaří (poznáte to podle "bublinek)", udělá se Vám z toho sirup-lepkavá hmota. A máte hotovo! :) Potom stačí jen polít jím dezert Panna Cotta ... Přeji Dobrou Chuť
Snad se článek líbil a pochopili jste vše! Bon Apetite