Dolce focaccia podle Morena Cedroni
S tímto úúžasným michelinským šéfkuchařem z Itálie jsem se setkala na Prague Food Festivalu a do jeho umění jsem se zamilovala.
S takovou pečlivostí, přesností a láskou vařit.. to byl vážně pohled na Boha, sledovat ho při práci. A opět jsem si potvrdila jak moc miluji vaření a že ta má láska nekonečná jen sílí a sílí :)
Od tohoto kuchaře jsem ochutnala 3-4 jídla, nemusím snad ani říkat, že všechny byli naprosto geniální!
U tohoto receptu vysvětloval jak to je s focacciou, že se dává 700ml vlažní vody a ptal se kolik °C je vlažná voda, každý mu řekl jinou teplotu,. Bylo to správně protože záleží na teplotě počasí venku. Když jsme venku měli 28°C měli jsme vlažnou vodu na 35°C.
A teď receptu na focacciu;
1000 g hladké mouky 00
700 g vody
26 g droždí
28 g soli
Na čokoládovou gianduju:
160 g cukru krupice
45 g vody
125 g vaječných žloutků
250 g čokoládu gianduja
150 g cukru
500 g smetany ke šlehání
Postup;
Suroviny na focacciu dáme do kuchyňského robotu a pomocí hnětacího háku vypracujeme hladké těsto. Dáme na teplé místo kynout a odpočinout. Po vykynutí do těsta udělame důlky pomocí ruky, a necháme zase nakynout. Poté upečeme v troubě na 180°C asi 30 min.
Na čokoládovou pěnu si svaříme cukr, vaječné žloutkya vodu na 121°C. Směs postupně šleháme a přisypáváme cukr. Čokoládu si rozpustíme (vodní lázeň) a společně s napůl ušlehanou smetanou ji přidáme do vyšlehané pěny.
Na konec podáváme se špetkou hrubozrné soli a foccaciu naplníme nebo přelijeme čokoládovou pěnou :-)