
Always be eager to practise hospitality
Creame Bruleé
Crème brûlée je desert skládající se z custardu (žloutky, smetana, cukr) a karamelové krusty na povrchu.
- Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod salamandrem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem . Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách. Custard je ochucen vanilkou, ale může být ochucen i jinak ( mimo jiné:čokoládou, likéry a různé druhy ovoce ).
Zajímavost: První zmíňky o Créam Bruleé pochází z Katalánska a Francie. Ti ho nazývají "Cream Catalana".
Typický Vanilkový né moc náročný dezert... Chcete vyzkoušet?
Zde je RECEPT;
- Pro 5 porcí - cca 30.min.
- 1 vanilkový lusk – Koupit vanilkové lusky
- 430 ml smetany na šlehání
- 40g cukru kristal
- 5 žloutků
- Předehřejte si troubu na 140°C a dejte vařit 1-2 litry vody, kterou budete potřebovat na vodní lázeň.
- Na mírný oheň dejte vařit smetanu.
- Mezitím si podélně rozkrojte vanilkový lusk a hranou nože vyškrábejte jeho obsah. Poté lusk i jeho obsah přidejte k vařící se smetaně.
- Zatímco se vám ohřívá smetana s vanilkou, smíchejte si ve větší nádobě žloutky s cukrem. Pozor, neměla by se vám na směsi tvořit pěna.
- Jakmile se smetana s vanilkou začne pozvolna vařit, odstavte ji z ohně.
- Za stálého míchání smetanu pomalu vlijte do mísy ke žloutkům.
- Vzniklou směs žloutků a smetany ihned sceďte. Zvolte si buď jemnější, nebo větší sítko podle toho, zda chcete v krému ponechat vanilková zrníčka. Rozhodně nejsou na škodu.
- Tuto přefiltrovanou směs rozlejte do servírovacích misek. Lijte směs pomalu a opatrně, na směsi by se vám neměly tvořit vzduchové bublinky. Pokud se vytvoří, lehce je lžičkou odstraňte. (Ideální objem misek je 80ml. Misky také musí být ohněvzdorné, protože v nich před podáváním budete plamenem vytvářet karamelovou krustu.)
- Misky naskládejte do hlubšího pekáče. Poté do pekáče opatrně vlijte připravenou vroucí vodu tak, abyste nepostříkali i krém v miskách. Výška vodní lázně by měla dosahovat výšky krému v miskách. Pekáč poté vložte do předem vyhřáté trouby.
- Po 20 – 30 minutách pekáč opatrně vyjměte z trouby. Krém by měl být už dostatečně tuhý. Pokud by některé porce byly uprostřed stále tekuté, nechte je ještě chvíli odpočívat v lázni.
- Hotový krém ochlaďte, ideálně ve studené vodní lázni, a poté nechte v ledničce alespoň 4 hodiny odpočinout. Krém vydrží v ledničce čerstvý minimálně 2-3 dny, a proto si jej můžete připravit i s velkým předstihem.
- Hotové Crème brûlée před podáváním posypte cukrem, který zkaramelizujete. Použít můžete buď kuchyňský hořák, nebo i hobby hořák na propan butan. Karamelizování pod grilem v troubě také můžete využít, ale není tak funkční jako flambovací pistolí. Dochází totiž k nadměrnému ohřívání celého krému. Cukr plamenem karamelizuje opravdu rychle, a tak si dejte pozor, ať karamel nespálíte.
Anketa
Máte zkušenosti s Creame Bruleé?
Ano, už jsem ho párkrát dělal/a
(5)
Chci to zkusit
(12)
Ne, nedělám recepty co neznám
(3)
Celkový počet hlasů: 25