Always be eager to practise hospitality


Creame Bruleé

Soubor: Creme Brulee Torch.jpg

Crème brûlée je desert skládající se z custardu (žloutky, smetana, cukr) a karamelové krusty na povrchu.

  • Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod salamandrem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem . Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách. Custard je ochucen vanilkou, ale může být ochucen i jinak ( mimo jiné:čokoládou, likéry a různé druhy ovoce ).

Zajímavost: První zmíňky o Créam Bruleé pochází z Katalánska a Francie. Ti ho nazývají "Cream Catalana".

Typický Vanilkový né moc náročný dezert... Chcete vyzkoušet?

Zde je RECEPT;

  • Pro 5 porcí - cca 30.min.
  • 1 vanilkový lusk – Koupit vanilkové lusky
  • 430 ml smetany na šlehání
  • 40g cukru kristal
  • 5 žloutků
  1. Předehřejte si troubu na 140°C a dejte vařit 1-2 litry vody, kterou budete potřebovat na vodní lázeň.
  2. Na mírný oheň dejte vařit smetanu.
  3. Mezitím si podélně rozkrojte vanilkový lusk a hranou nože vyškrábejte jeho obsah. Poté lusk i jeho obsah přidejte k vařící se smetaně.
  4. Zatímco se vám ohřívá smetana s vanilkou, smíchejte si ve větší nádobě žloutky s cukrem. Pozor, neměla by se vám na směsi tvořit pěna.
  5. Jakmile se smetana s vanilkou začne pozvolna vařit, odstavte ji z ohně.
  6. Za stálého míchání smetanu pomalu vlijte do mísy ke žloutkům.
  7. Vzniklou směs žloutků a smetany ihned sceďte. Zvolte si buď jemnější, nebo větší sítko podle toho, zda chcete v krému ponechat vanilková zrníčka. Rozhodně nejsou na škodu.
  8. Tuto přefiltrovanou směs rozlejte do servírovacích misek. Lijte směs pomalu a opatrně, na směsi by se vám neměly tvořit vzduchové bublinky. Pokud se vytvoří, lehce je lžičkou odstraňte. (Ideální objem misek je 80ml. Misky také musí být ohněvzdorné, protože v nich před podáváním budete plamenem vytvářet karamelovou krustu.)
  9. Misky naskládejte do hlubšího pekáče. Poté do pekáče opatrně vlijte připravenou vroucí vodu tak, abyste nepostříkali i krém v miskách. Výška vodní lázně by měla dosahovat výšky krému v miskách. Pekáč poté vložte do předem vyhřáté trouby.
  10. Po 20 – 30 minutách pekáč opatrně vyjměte z trouby. Krém by měl být už dostatečně tuhý. Pokud by některé porce byly uprostřed stále tekuté, nechte je ještě chvíli odpočívat v lázni.
  11. Hotový krém ochlaďte, ideálně ve studené vodní lázni, a poté nechte v ledničce alespoň 4 hodiny odpočinout. Krém vydrží v ledničce čerstvý minimálně 2-3 dny, a proto si jej můžete připravit i s velkým předstihem.
  12. Hotové Crème brûlée před podáváním posypte cukrem, který zkaramelizujete. Použít můžete buď kuchyňský hořák, nebo i hobby hořák na propan butan. Karamelizování pod grilem v troubě také můžete využít, ale není tak funkční jako flambovací pistolí. Dochází totiž k nadměrnému ohřívání celého krému. Cukr plamenem karamelizuje opravdu rychle, a tak si dejte pozor, ať karamel nespálíte.


Anketa

Máte zkušenosti s Creame Bruleé?

Ano, už jsem ho párkrát dělal/a
(5)
20%

Chci to zkusit
(12)
48%

Nezkoušel/a, netroufám si
(5)
20%

Ne, nedělám recepty co neznám
(3)
12%

Celkový počet hlasů: 25



Vytvořte si www stránky zdarma! Webnode