Always be eager to practise hospitality
Charlotte aux abricots
Charlotte aux abricots je úžasný piškotový francouzký dezert, četla jsem si jednu knihu a v ní objevila tento recept, aniž bych věděla jak chutná anebo ho někdy ochutnala, vytvořila jsem si na tento dezert ohromnou chuť. Musela jsem to zkusit a utlumit tento "hlad" :D
Prosím, než si tento recept doma zkusíte, respektujte suroviny a jejich poměr, já jsem ho nerespektovala a dopadlo to tak že jsem 3x běžela do obchodu. Říkala jsem si 30 piškotů je tak akorát, dva řecké jogurty o hmotnosti 400g to bude taky stačit, a víte co? Nestačilo to.
___ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _____
Takže zde jsou suroviny, které budete potřebovat;
800g řeckého jogurtu (4-5 hrnečků) anebo jogurt řeckého typu, jiný nepoužívejte, recept se potom nezdaří
46 piškotů cukrářských dlouhých
300g meruňek v plechu (Giana jsou skvělé, nejsou oslizlé, nerozpadají se dobře se s nimi pracuje)
Meruňková šťáva + alkohol (já jakožto student jsem použila kapku vanilkového extraktu a je to tak vynikající)
___ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _____
1. Začněte tím, že si zvolíte formu, do které chcete dát dezert. Já volila tu 12cm
2. Nejprve si rozmíchejte jogurt, nakrájejte meruňky na plátky a připravte směs do které budete piškoty namáčet (meruňková šťáva + vanilkový extrakt).
3. Pak už stačí jen zručnost, to je tajemství úspěchu, nejprve namočte piškoty jednou stanou a dávejte je kolem dokola podél formy a pak dovnitř na dno, co bude přečnívat zařízněte. A nezapomeňte, způsob jakým dovnitř piškoty dáte půjde vidět.
4. Poté přidejte náplň, jogurt - meruňky a vrstvu piškotů (ty už máčet nemusíte, dezert by byl potom až moc vodnatý). Trošku přimáčkěte a dejte další vrstvu.
Konečná vrsta je pochopitelně piškotová. Piškot po vyklopení z formy musí mít pevné dno, možná se obáváte tak jako já, že se Vám dezert rozpadne, ale nerozpadne, až dokončíte poslední vrstvu vezměte si malý talířek a přiklopte dezert, dejte do ledničky na noc a něčím ho zatižte. Řecký jogurt je vážně hutný, krásně zatuhne, po minimálně 12 hodinách vezměte velký talířek, anebo něco kde Vám dezert stát a otočte. :-)
Výsledek je krásný ne? :-)
Anketa
Jedli jste někdy Charlotte aux abricots?
Ne, ale rozhodně ho zkusím
(4)
Ano jedl/a
(3)
Celkový počet hlasů: 7