
Always be eager to practise hospitality
Šneci
Do jaké kuchyně patčí tato pochotka? ... Do Francouzké kuchyně! (Patří tam i ústřice a třeba i telecí mozeček).
Nejprve bych zmínila, že šneci jsou sezonní. Nejlepší tedy jsou když je sezona jinak se u nás moc často nepodávají.
Jak šneky připravit?
- 1. Způsobem je SŮL.. 2.Lepším způsobem, šetrnější druh přípravy, a to bez soli, který je snazší a stejně účinný. Šneky uložíme do dřevěné bedny, která má dno s malými otvory (mřížkou) a není uložena na zemi, ale tak, aby pod ní byl 15cm volného prostoru. Šneky omyjeme proudem vody. Voda je probere a zaktivuje tak jejich trávicí systém a tím se vnitřně vyčistí. Tento postup zopakujeme 2 x až 3x následující dny. Teprve po této proceduře je necháme 3 dny postit a zbavit slizu. Tento způsob je velmi šetrný, neboť šneci z důvodu odvodnění usnou přirozeným způsobem.
- šneci se vaří asi tak 4 minuty
- Šnečí maso je velice chutné, jemné, bez kostí a šlach a pro lidský organismus velmi prospěšné. Má totiž vysokou výživovou hodnotu, neboť obsahuje sedmnáct procent proteinů.
Využití šneččího masa:
- Šnečí maso
- Šnečí kaviár
- Šnečí játra
Uprostřed Šnečí KAVIÁR
Z hlemýžďů lze připravovat polévky, omáčky, předkrmy, salát i paštiky. Lze je vařit, péci, smažit, dusit nebo kombinovat s dalšími potravinami. Pokrmy z hlemýžďů nejsou určeny k nasycení, nýbrž spíše k tomu, abychom si na nich vybraně pochutnali a povzbudili apetit.
Anketa
Jedli jste někdy šneky ?
Jednou bych chtělla, odhodlávám se
(5)
Ne a ani je nechci chutnat
(5)
Celkový počet hlasů: 28