
Always be eager to practise hospitality
Mořský ježek
Když jsem koukala na Masterchefa US v jednom úkolu měli pracovat s tímto mořským ježkem. Gordon Ramsey upozorňoval ať jsou velice opatrní že bodliny tohoto mořského ježka jsou moc nebezpečné a jedovaté.
Z hlediska ekologie se tyto mořští tvorové živý řasami, houbami a mušlemi. Vyskytují se v hlubší vodě ale můžete na něj šlápnout když ho vlna vyplaví na břeh. Jejich ostny-bodliny jsou pohyblivé používají je jako končetiny dá se říct. Navíc v ostnech mají zavedeny jakési háčky takže když na něj šlápnete háček Vám zůstane v noze, zranění jsou opravdu bolestná a nebezpečná.
Většinou se používá v japonské kuchyni. Nejhumánější příprava mořského ježka. Otočíte ježka plochou stranou k sobě a nůžkama nastříhnete kolem dokola. Opatrně vyjmete "vystřižený" kruh a hned uvidíte maso ukrývající se pod ním. Vytáhnete ho lžičkou. Každý ježek má 5 nádherných oranžových jazýčků, srpečků a jikry. Maso dá se jíst i syrové.. Musíte pracovat velice rychle maso se na vzduchu rozkládá, takže když je vyndáte, musíte být na ně připraveni. Vyniká jemnou smetanovou, slanou chutí, když děláte maso z ježka musíte to jídlo sladit.
Např.
- Rissoto, omáčka bude smetanová s mořským ježkem, sice nebude vidět ale ucítíte ho. Doplníte ho např citrus yuzu kvůli svěžesti :-)
- Těstoviny Tagliarini opět ve smetanové omáčce s krevetkami a kouskama ježka na vrchu.
- Nebo trošku netradičním způsobem jako sushi, kreveta, ježek a na vrchu omáčka Aoli s ježkem.