
Always be eager to practise hospitality
Šalvěj a pěstování
" Kdo šalvěj pěstuje, smrti je vzdaluje"___________________________________________________________Miluji šalvěj její chuť aroma a léčivé účinky avšak se nic nesmé přehánět ve velkém množství působí toxicky.Šalvěj patří k bylinkám co se musí používat co nejčerstvější, sušené listy ztrácejí aroma, když budete péct maso na šalvěji chuť krásně prostoupí celým maskem a provoní.Hodí se skvěle k těstovinám, drůbeži a rybám. Známé pokrmy - Saltimbocca anebo třeba Venziana pečená telecí játra na šalvěji, noky či ravioli, anebo třeba provensálskou česnečku se šalvějí která jednak zahřeje tak i vyléčí.Pěstování;Šalvěj je vděčná rostinka takže Vám vyroste i v bytě. Což je pro mne ideální protože zahrádku už bohužel nemám, což mi strašně moc chybí...Vysazujeme ji na teplé, slunečné a dobře odvodněné stanoviště,Šalvěj ovšem bohužel moc dobře nesnáší zimu, vlhko a průvan, proto je třeba věnovat jí v zimním období zvýšenou pozornost. Při správné a důkladné péči může vydržet tato bylinka až 7 let. V březnu se zasazují semena šalvěje, zakořenění trvá 4 týdny takže počítám že na narozeniny mi už 100% vyroste a já si udělám nějaké skvělé jídlo.Peace lidičky :) pěstujte a milujte přírodu like me :-) <3
Anketa
Máte rádi šalvěj ???
Ano, moc mi voní, je to úžasná bylinka
(5)
Ne, nemám ji rád
(6)
Celkový počet hlasů: 11