
Always be eager to practise hospitality
Foodstyling 1
Prezentace na talíři je hodně důležitá, proto se nenadarmo říká že jíme "očima". Když jídlo vypadá dobře dostanete na něj chuť, anebo ho prostě chcete taky. Když uvaříte chutné jídlo a nandáte ho jako psovi nikdo to nebude chtít jíst. Talíř by neměl být přeplácaný.
1. Vyváženost - dvě nebo tři barvy jsou na talíři lepší než jedna nudná.
2. Tvar - zkuste si pohrát s tvary na talíři a s výškou
3. Struktura - snažte se vytvořit rovnováhu různých struktur a dejte pozor aby na talířu nebylo příliš mnoho stejného.
4. Chuť - sice ji nevidíte, ale zkuste si celé jídlo představit jak by asi chutnalo dohromady.
5. Velikost porce - by měla odpovídat velikosti talíře. Takže vybítejte vhodné nádobí. Může to být kulatý mělký talíř, polévková miska, mísy, listy a kornoutky, sklo, hranaté nebo oválné talíře, čajové šálky :-) Třeba na tento čokoládový dezert s karamelovou křupinkou se hodí podlouhlý oválný talíř, barva bílá, aby vynikl pokrm a ovocné plody :-)
Myslím že se dá skvěle vyhrát si s barvami na talíři hlavně u dezertů mi to jde skvěle :-)
Na tomto obrázku jde skvěle vidět jak nudný by talíř byl kdyby tam nebyli poházeny baby rajčátka a lístky bazalky. :-) Vypadá to skvěle :-)
Jedlé květiny a máta nebo kousek ovoce u drinku neuvěřitelně dokáže změnit konečný výsledek :-)
Šlehačka taky dělá své :-)