Always be eager to practise hospitality


Zelenina

Jistě víte že máme mnoho druhů zeleniny.. máme celer, mkrve, lilky, rajčata, řeřichu, kedlubnu, čínské zelí, šalotku, pažitku ale nevíte do jaké skupiny patří?

Tak tenhle článek je pro Vás jako stvořený! Poslouží i jako dobrý referát ;))

Zeleninu rozdělujeme

 a) podle části rostliny: Kořenová, košťálová, listová, plodová, cibulová, stonková, kořeninová, lusková.

B) podle způsobu výroby: skleníková, polní, pařeničtní

C) délka vegetační doby: Ranou, poloranou, pozdní, letní

Význam

Zelenina je velice zdravá protože obsahuje plno živin (vitamíny C, A, B126, K), minerální látky a vodu (75%-95%)

Neobsahuje vysokou enegetickou hodnotu takže je vhodná na diety, nebo-li je opravdu zdravá, ničí bakterie

NEJVYŠŠÍ BIOLOGICKOU-VÝŽIVOVOU HODNOTU MÁ  ZELENINA V SYROVÉM STAVU! Když není tepelně zpracovaná ponechá si živiny.

Snížení biologické hodnoty u zeleniny může být: Nevhodné skladování, nebo přílišně dlouhé sklaování, a samozřejmě tepelná úprava.

  • Kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, pastiňák, ředkvičky, křen, červená řepa, tuřín

Obsahuje: vitamíny A

  • Košťálová- čínské zelí, kapusta, kedlubna, květák, brokolice

Obsah vitámínu C, celuozy a vápníku

  • Listová - dělí se dál na; salátová, špenátová, řapíkatá

Salátová; hlávkový salát, římský salát, řeřicha zahradní

Špenátová; špenát, štovík, mangold

Řapíkatá: řapíkatý celer, fenykl

  • Cibulová zelenina - éterické oleje, ničí bakterie, choroboplodné zárodky

-cibule

-česnek

-šalotka

-porek

-pažitka