Always be eager to practise hospitality
Telecí maso
Když jsem byla asi tak před půl rokem v nejmenovaném obchodě Interspar všimla jsem si široké nabídky masa, od hovězího přes vepřové, mořské plody, ryby a králíky jsem si všimla i telecího masa. Hned mě napadlo že musí být velice jemné, maso bylo krásně růžové něco jako u vepřového, ale nemělo tolik tuku. Už jsem se chtěla po něm vrhnout a koupit ho, ale pak mi došlo, co já vlastně o tom mase vím, vím kterou část koupit a jak ji upravit? Takže hned jak jsem přijela domů hledala jsem telecí maso, jaké je, v jaké kuchyni se používá, které části jsou nejkvalitnější atd. Doufám že díky tomuto článku lépe pochopíte a doufám že si i uvaříte nějaké parádní jídlo :-)
- Co je vlastně telecí maso?
Je to mládě krávy, je světlounce růžové (odstín závisí na způsobu chovu a krmení), má málo tuku spíše je spojováno maso blánkami a voní po mléku, obsahuje vyšší množství vody než jiné druhy masa.
- Jaké maso dostanu v obchodu?
Můžete buď dostat maso z mléčného telátka což je rozhodně kvalitnější protože je mládě krmeno jen mlékem
anebo můžete dostat tele které je navíc přikrmováno.
Chuť je velice jemná, koření se používá též jemné např. bílí pepř, citron, muškátový květ, smetana, máslo, bílé vínko.
Rozdělení jednotlivých částí masa a použití;
5,8 ledvina
6 panenka
7 hrudí
9,10,11 kýta
3 plec
1,2 krk-karbanátek
4 nožičky
1) Ledvina s panenkou je hřbetní část, používá se na minutky plus pečení.
2) Hrudí je téměř bez tuku, mleté pokrmy, plnění (rolády, kapsy), pečení, dušení, zadělávání.
3) Kýta je nejdražší část masa, minutková úprava, smažení, grill, pečení vcelku.
4) Plec se peče vcelku anebo dusí v celku popř i kostky se mohou udělat a dusit.
5) Krk nebo-li karbanátek se používá na zadělávání (ragú), anebo se dusí v kostkách.
6) Nožičky vaření, dělá se z nich známý Italský pokrm Ossobuco
7) Hlava - vaření