Always be eager to practise hospitality
Citronová tráva
Ještě před pár lety byla citronová tráva prakticky pro Evropu neznáme. Zájem se rozšířil s přibývajícím zájemem o thajskou a indonéskou kuchyni.
Citronová tráva je jihoasijská rásokovitá rostlina, připomíná jarní cibulku.
Má svěží citronovou chuť kterou způsobuje látka jménem citral,
která je obsažena v silicích citronové kůry. Stébla citronové trávy jsou k dostání čerstvá, sušená anebo mletá. Samozřejmě už nemají tak intenzivní chuť a vůni. Používá se především spodní bílá část.
Může se krájet na nudličky nebo na tenké plátky - ochucuje polévky, dušené pokrmy, drůbež ryby a dary moře ale také marinády.
Horní část nevyhazujeme, využijeme ji na převážně kořenění protože pro konzumaci by byla přílíš vláknitá. Kořeníme polévky, omáčky a před podáváním odstraníme.
Dobře ladí s česnekem, cibulí, pepřem, chilli, a koriandrem :-)
Anketa
Používáte citronovou trávu ?
Ano, často
(1)
Jen mletou
(6)
Ne, nemám rád/a citronovou trávu
(2)
Celkový počet hlasů: 13