Always be eager to practise hospitality


Jak na to? Pro začátečníky

  Kuchařské velmi Užitečné-pojmy

 Začněme třeba kuchařskými pojmy.. tohle bude taková malá škola :)

Každý někde musí začít, začněme tedy zde.

 

Carpaccio

Znamená tenké plátky, dělává se to nejčastěji z masa-syrového (losos, hovězí vlastně cokoliv).

Carpaccio se může dělat i z ovoce a zeleniny.

Flambování

Flambovat znamená „opalovat“ pokrm aromatizovaným alkoholem (např. rumem, koňakem, likérem, vínem). Proč se flambuje?

Zlepšit chuť nebo vzhled jídla. Malé množství alkoholu zahřejete, aby potom snadno vzplanul, polijete jím jídlo v pánvi, zapálíte, necháte hořet tak dlouho, dokud se alkohol nespálí a nezůstane z něj jen šťáva, flambuje se ovoce ale i maso.

Ilustrační foto

Gratinování

Je to zapékání. Brambory (nebo sýr, chléb…) se smíchají nejčastěji s máslem nebo smetanou, navrší se do pánve nebo zapékací misky a nechají se zvolna upéct v troubě, aby vznikla hnědá křupavá kůrčička.

Konfitování

Konfitování je způsob úpravy masa. To ponoříte nejlépe do vlastního tuku, případně můžete použít třeba vepřové sádlo. Hrnec s masem a tukem potom vložíte do trouby a při nízké teplotě (do 100 stupňů) několik hodin pečete, doba záleží na mase, třeba kachna se konfituje zhruba dvě hodiny.

 

Blanšírování

Blanšíruje se zelenina. Zelenina (např. chřest nebo pórek) se krátce spaří ve vroucí vodě a ihned se vloží do vody úplně ledové. Zelenina je pak měkká a zároveň křupavá, jak má být, zachová si maximum vitaminů a neztratí ani nic ze své barvy.

Terinka

Terinka je druh jemně mleté a kořeněné masové paštiky. Maso (králičí, vepřové, kuřecí…) se jemně umele nebo rozmixuje, dochutí a nechá se zvolna uvařit v páře.

Panáda

Jedná se o jakousi kaši ze žemle, která se používá k přípravě různých nádivek. Housku nakrájíte nebo nastrouháte na malé kousky, které namočíte ve vodě, mléce nebo vývaru. Změklou rozmočenou hmotu vymačkáte, promícháte s rozpuštěným máslem a podle chuti také bylinkami nebo kořením a v hrnci „uvaříte“ do sucha – těsto by se nemělo vůbec lepit na kraje nebo dno. Panádu pak nechte vychladnout, promíchejte s vejci a můžete ji používat dále – do nádivky nebo jí třeba obalit maso, které potom upečete.