Always be eager to practise hospitality


Slávky

Mořský plod; Slávky jedlé jsou malé mušle s černomodrou skořápkou. Vyskytují se v mořích při pobřeží, mají taková lepkavá vlákna kterými se přichytají a před vařením se musí odstranit. Obsahují vysoké množství základních minerálů, ale jsou nízké na kalorie, uhlovodany, tuk a cholesterol.

Na rozdíl od ústřic chutnají nejlépe vařené a otevřou se sami při kontaktu s vařicí vodou. Ty, které se neotevřou vyhoďte

Chuť: Slávky mají pikantní chuť a jemnou vůni

V Belgii jsou tyto Slávky národním jídlem.

 

Slávky se tepelně upravují a to nejčastěji dušením v bílém víně, bylinkách, smetaně, česneku, nebo zelenině. Můj recept najdete zde: 

ericca-cookbook.webnode.cz/recipes/hlavni-chody/slavky-/


Rady pro nákup

Živé mušle, tedy nejlepší možná varianta se uchovává v ledničce, v otevřené nádobě (aby se neudusili) nejlépe na ledu. NIKDY NEZMRAZOVAT! Mušle podléhaji zkáze a proto potřebují správné uschování v chladnu při teplotě pod 4°C.

Mušle neuskladňovat v uzavřených nádobách, protože jsou to žijící organismy a mohly by se udusit.

Mušle jsou mořští živočichové a tak je nenechat sedět v čerstvé vodě, nebo přímo v ledě z čerstvé vody. Lastury mušlí se mohou přirozeně samy od sebe otevřít, nebo se jenom pootvírat, což ovšem neznamená, že musí být zkažené, nebo mrtvé. Jemné poklepnutí obvykle zapřičiní, že se mušle za chvíli, nebo ihned uzavře. Avšak jestli mušle nereaguje, musí se zahodit. Je také dobré zahodit všechny naštípnuté, nebo jinak rozbité lastury mušlí. Další známkou, že mušle jsou živé, je jejich svěží mořská vůně.

ZDE JE MŮJ RECEPT Z TĚCHTO MOŘSKÝCH VYNIKAJÍCÍCH PLODŮ 

ericca-cookbook.webnode.cz/recipes/hlavni-chody/slavky-/

Anketa

Jaké je podle Vás nejvíce exotické jídlo, které jste ochutnali ?

Mořské Plody (ústříce, humr, krab, sepie, chobotnice)
(7)
30%

Šnek
(6)
26%

Hmyz
(4)
17%

Žralok - jiná ryba
(6)
26%

Celkový počet hlasů: 23