Always be eager to practise hospitality


Kulajda se ztraceným vejcem podle Václava Friče

Tuhle polévku vážně zbožnuji! A jestli jste ji ještě nejedli je nejvyšší čas si ji udělat doma :-)

Václav Frič je úžasný, skvělý kuchař který se specializuje na českou kuchyni. Jeho recepty jsou vážně skvělé!

A teď k receptu na kulajdu se ztraceným vejcem;

60g mouky

máslo

kuřecí vývar 1.5 l.

kopr-svazek

4 velké brambory

250ml smetany ke šlehání

150ml octa

1. Na másle orestujeme mouku a vytvoříme jemnou máslovou jíšku. Poté ji podlijeme 1.5 l. kuřecího vývaru. Necháme provařit a pak stačí přidat brambory (oloupané a nakrájené na kostičky). Polévku osolíme, opepříme a hned na začátku přidáme ocet!Proč ne až na konci?

Protože potřebujeme v kulajdě cítit jemný nádech kyselého octa, běhěm vaření se ta ostrost octu vypaří a zbyde jen lehce kyselá chuť přesně ta kterou chceme :-)

Potom přidáme houby (lišky) které jsme orestovali na másle a dáme ještě do polévky na chvíli vařit. Až budou houby i brambory měkké nakonec zjemníme smetanou. Podáváme se ztraceným vejcem. :-)

Na přípravu ztracených vajec si připravte hrnec s větším průměrem. Naplňte ho vodou a dejte vařit. Vejce vyklepněte do mističek nebo do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit bublinky a voda se začne pomalu vařit, vlijte do ní připravený ocet.

Vodu v hrnci roztočte, aby vznikl vír a do jeho středu postupně vlijte vajíčka. Vír v hrnci se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Nechte vařit asi 3 minuty (žloutek musí zůstat tekutý).

 

 

 

 

 

 

 


Anketa

Máte rádi kulajdu?

Ano, moc mi chutná
(30)
88%

Nemám jít rád/a
(4)
12%

Celkový počet hlasů: 34