Always be eager to practise hospitality
Kulajda se ztraceným vejcem podle Václava Friče
Tuhle polévku vážně zbožnuji! A jestli jste ji ještě nejedli je nejvyšší čas si ji udělat doma :-)
Václav Frič je úžasný, skvělý kuchař který se specializuje na českou kuchyni. Jeho recepty jsou vážně skvělé!
A teď k receptu na kulajdu se ztraceným vejcem;
60g mouky
máslo
kuřecí vývar 1.5 l.
kopr-svazek
4 velké brambory
250ml smetany ke šlehání
150ml octa
1. Na másle orestujeme mouku a vytvoříme jemnou máslovou jíšku. Poté ji podlijeme 1.5 l. kuřecího vývaru. Necháme provařit a pak stačí přidat brambory (oloupané a nakrájené na kostičky). Polévku osolíme, opepříme a hned na začátku přidáme ocet!Proč ne až na konci?

Protože potřebujeme v kulajdě cítit jemný nádech kyselého octa, běhěm vaření se ta ostrost octu vypaří a zbyde jen lehce kyselá chuť přesně ta kterou chceme :-)
Potom přidáme houby (lišky) které jsme orestovali na másle a dáme ještě do polévky na chvíli vařit. Až budou houby i brambory měkké nakonec zjemníme smetanou. Podáváme se ztraceným vejcem. :-)
Na přípravu ztracených vajec si připravte hrnec s větším průměrem. Naplňte ho vodou a dejte vařit. Vejce vyklepněte do mističek nebo do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit bublinky a voda se začne pomalu vařit, vlijte do ní připravený ocet.
Vodu v hrnci roztočte, aby vznikl vír a do jeho středu postupně vlijte vajíčka. Vír v hrnci se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Nechte vařit asi 3 minuty (žloutek musí zůstat tekutý).

