
Always be eager to practise hospitality
Kuřecí maso v listovém těstě s žampionovým veloute
Historie tohoto pokrmu je zcela jednoduchá, kouknete se do ledničky a vidíte pár základních ingrediencí které jsou vždy po ruce ve spíži :-)
- Kuřecí prsíčka
- Slaninu
- Žampiony
- Smetanu
- Listové těsto
- Vejce
A napadne mne, co udělat? Kuřecí maso zabalené v listovém těstě a žampionové veloute? Tak na to bych měla chuť, a začnu hned vařit, nejdříve začnu dělat
Žampionové veloute
100g žampionu (nakrájených na plátky)
3OOml silného vývaru zeleninového popř. kuřecího
1 cibulka
1 smetana
1) Cibulku si nakrájíme na jemno, orestujeme na másle do zlatova a zalijeme vývarem. V druhém kastrolku si nakrájené žampiony též orestujeme na másle, a poté zalijeme 1/4 smetany. Osolíme a necháme dusit. Smetana se zredukuje a mi ji zalijeme zbytkem smetany. Poté smetanu spolu se žampiony přelijeme do cibulky a vývaru, nastavíme mírný plamen a necháme redukovat, při redukování se vlastně odpařuje tekutina a naše veloute houste, malá rada - nepřestávejte míchat.
2) Mezitím co se nám redukuje veloute, připravíme si kuřecí prsíčka, omyté a očištěné od maličkých kůstek které v mase bývají. Jestli máte příliš velké prsíčko prokrojte ho. Maso marinujeme v čerstvých bylinkách, oleji a trošce bílého vína, nezapomeňte maso osolit. Ideální by bylo nechat maso naložené několik hodin, poté vyjmete maso z lednice a na rozpálenou pánev vlijte marinádu ve které se maso marinovalo. Poté maso z obou stran lehce opečte, když je maso opečené ale uvnitř růžové nic se neděje, maso teď budeme ještě dusit ve smetaně co nám zbyla. Dobré využití ne? Nechte maso dusit pod pokličkou a otáčejte ho.
3) Pak už stačí jen vyválet listové těsto, nesmí být moc tenké, ale ani tlusté.
Na listové těsto rozprostřete slaninu a do ní maso zabalte, potřete vejcem rozšlehaným z 2 lžícemi vody a dejte péct do vyhřáté trouby na 190° do zlatova, na posledních pár minut přepněte na gril aby se Vám vytvořila krásná barva a křupavé těsto.
Podvejte teplé :-)
Bon Apetite!
:-)