
Always be eager to practise hospitality
Houbové ragú se ztraceným vejcem
a žemlovým nákypem
Tento recept je jednoduchý, vynikající a v jednoduchosti je krása!
Snad s taky zkusíte tento recept :-)
Připravte si pro 4 osoby;
250g žampionů
petrželka, sůl, drcený kmín, rozmarýn
1 cibule
2 stroužky česneku
Vinný ocet
Na ztracené vejce: 4 vejce, ocet
Na žemlový nákyp:
4-5 starších rohlíků
3 vejce - oddělíme bílky které pak vyšleháme na tuhý sníh
Sůl, petrželka
1.5 dl vlažného mléka
50g rozpuštěného vlažného másla
Začněme tím, že si rohlíky pokrájíme na malé kostičky, přidáme rozehřáté mléko, máslo a necháme chvíli odstát.
Mezitím si oddělíme bílky od žloutků a ty vyšleháme. Jak poznáte dobře vyšlehané bílky? Když si vezmete nádobu, kde jste šlehali bílky a dáte si ji nad hlavu bílky nespadnou a budou držet :-)
Přidáme vejce, mouku a nakonec přidáme vyšlehané bílky.. budeme je opatrně přimíchávat.
Poté zabalíme do fresh folie a uvaříme ve vroucí vodě :-)
Po vyjmutí z vody necháme 5-10 min odpočinout, pak můžeme nakrájet .
- Houbové ragú; Na másle a trošce oleje si orestujeme cibulku, česnek na plátky nakrájený a drcený kmín (stačí trošku), až zesklovatí cibulka, přidáme houby očištěné a nakrájené na výseče.
Nesnažte se dělat moc malé kousky, při restování se houby zmenší, tak aby jste pak z hub neměli kaši.
2. Restujte a přidejte koření, sůl, č. pepř, rozmarýn a čerstvě nasekanou petrželku. Zakápněte buď citronovou šťávou anebo vinným octem.
A nakonec stačí udělat ztracené vejce:
Do hrnce většího objemu nalejte vodu, přiveďte k mírnému varu. Až se na dně začnou dělat bublinky vlijte trochu octa. Udělejte vodní vír a do hrnečku vyklepněte vejce.
Vejce si předem vyndejte, mělo by mít pokojovou teplotu!
Poté vlijte vejce do středu "víru". Vír se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku a vařte 2-3 minutky. Chceme, aby vejce po rozříznutí vyteklo ven :-)
Anketa
Líbí se Vám tento recept?
Ano, přál/a bych si více takovýchto receptů
(4)
Super
(4)
Hrůza
(3)
Celkový počet hlasů: 11