Always be eager to practise hospitality
Vánoční SPECIÁL
Nejsem zrovna milovník cukroví, dávám přednost těmto jednoduchým ale SUPER-VYNIKAJÍCÍM pokrmům. Jsou Vánoční a jednoduše už jen pro tu vůni bych umřela :-)
1) Truffes au chocolat - čokoládové lanýže
2) Panna Cotta
1) Truffes au chocolat
(čokoládové lanýže) jsou typem čokoládových cukrovinek. Tradičně je tvoří základ z čokoládové ganache, který je pak obalen v kakau či čokoládě. Obvykle mají kónický, kulovitý či oválný tvar. Pojmenovány jsou takto proto, že svým vzhledem připomínají pravé lanýže, což jsou velmi drahé a vzácné houby. Pochází z Francie, kde je vynalezl Louis Dufour v Chambéry v prosinci 1895. Do širšího povědomí se dostaly se založením londýnského obchodu s čokoládou jménem Prestat, jehož zakladatelem byl Antoine Dufour v roce 1902.
______________________
Recept na Čokoládové lanýže
300 ml šlehačky
1 čokoláda
1 lžíce másla
Ořechy - namleté
Kakaový prášek
Kůra z mandarinky
_______________________
1) Začněme tím že si šlehačku ohřejeme, ALE NEVAŘÍME
2) Mezitím si čokoládu rozlámeme na malé kousky do studené mísy!
3) Do šlehačky přidáme 1 lží. másla a mandarinkovou kůru.
Nalámanou čokoládu zalijeme horkou smetanou, nikdy ne naopak, potom by mohlo dojít k tomu že by se nám oddělil tuk a dezert by nedopadl vůbec tak jak by měl.
4) Čokoládu se smetanou dobře promícháme a přidáme špetku soli, sůl posilní chuť čokolády, věřte mi! :-)
5) Pak už stačí si jen zvolit alkohol - whiskey, grappa, brandy dát to směsi 1 panáka a potom dát na 2 hodiny no lednice.
6) Horkou lžící uděláme tvar který chceme a obalíme ho v kakau - oříškách - kokosu, je to na Vás.
2) Panna Cotta
Tohle je můj neoblíbenější Italský dezert, je to vlastně smetana svařená s mlékem, cukrem a do toho je přimíchána želatina, která udrží tvat celého dezertu. Horký krém se nalije do formiček libovolných či hrnečku, nikdy nelijeme do plna, nevypadá to pak dobře. Tento dezert tuhne v lednici min. 4 hodiny. Podává se s omáčkami např. z granátového jablka, grilovaným ananasem a různými ovocnými omáčkami :-)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Recept na úžasnou Panna Cottu
250ml smetany ke šlehání
50 g cukru krupice
1 balíček želatiny v prášku, extra silná s obsahem agaru
50 ml mléka
Vanilkový extrakt (pár kapek)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
- Přiveďte k varu smetanu, mléko a hned na začátku přisypte cukr, sáček želatiny a vanilk. extrakt. a až smetana projde varem ALE NEVAŘÍ se dejte stranou a ještě tak 5 min míchejte, směs by neměla být uplně vařící při vlévání do formičky, ale vlažná, nesmí vám ztuhnout dřív jak ji dáte do formy, pracujte rychle.
Nalámanou čokoládu zalijeme horkou smetanou, nikdy ne naopak, potom by mohlo dojít k tomu že by se nám oddělil tuk a dezert by nedopadl vůbec tak jak by měl.