Vaření ve škole
Miluju úterky, jsou sice dlouhé ale odehrává se tam strašně důležitá část - vaření.
Vyučuje nás úžasná paní učitelka, kterou máme zároveň i na hlavní předmět Výrobu pokrmů což je výhoda, protože nám vykládá látku a pak se to prakticky učíme. Předem nikdy nevíme co budeme vařit, je to někdy zajímavé se přetahovat o recepty :-D
Párádička :-)
Když jsme vařili poprvé pamatuji se že jsem dělala Julie Childové Boef Bourgignoun, doma jsem ho už dělala takže byla vynikající!!
Dnes 7.1.14 jsem dělala vepřový bůček se sladkokyselou šťávou z jablečného džusu a z výpeku z masa, bramborové noky a zelím.
Úmyslně jsem si vybrala nejtěžší jídlo, baví mě si dávat výzvy a vařit něco nového a bůček jsem ještě nikdy nedělala. S vepřovým pracuji často ale recept mne příjemně překvapil. Čekala jsem tučný kus masa a nic víc, ale bylo za tím ve skutečnosti MNOHEM víc, tolik chutí, maso nebylo ani tak tučné, bylo vcelku nízké a maso lemoval lehce tuk, ale né moc., tak akorát :-)
Tučnost bůčku závisí především na stáří masa a hmotnosti. Když budete hledat určitě najdete nádherný kousek, anebo jestli budete mít cestu do Itálie tam maj nejkvalitnější bůčky co se dají sehnat.
Chcete recept? Zde je!
Maso se peče vcelku což znamená že vy ho jen hodně okořeníte - sůl a čerstvě mletý pepř.
V kastrolu opečete BEZ TUKU na sucho, pěkně do zlatava.
Poté zalijete maso 1l jablečného kvalitního džusu a 0,5l vývaru. Maso by mělo být ponořeno, a pod pokličkou dusíte do změknutí masa. Cca 2-3 hodiny.
Mezitím si uvaříte brambory na přílohu
4 velké brambory
500g krupice
50g hladká mouka
sůl
Uvařené brambory ještě teplé oloupejte, nastrouhejte na struhadle (jemném) a do vychladlých brambor přidejte 2 vejce, promíchejte přidejte sůl, krupičku a mouku. Musí Vám vzniknout krásné těsto, které udrží tvar. Udělejte z nich cca 4cm kuličky a dejte vařit vodu do hrnce, kterou dobře osolíte.
Až bude voda vřít vhoďte bramborové "kuličky" :-) Až vyplavou nahoru znamená to že už jsou hotové, ale já pro jistotu až se vyplaví nechávám ještě tak 2 minuty a poté je vytáhnu.
Dále si vezměte kousek sádla, anebo másla a kuličky na nich orestujte, chytnou krááásnou zlatou barvu a budou víc držet tvar. Miluju je :-)
Zelí
nakrájíme na tenké proužky a orestujeme na sádle. Přikapeme červený vinný ocet, bílé víno, okořeníme solí, pepřem a kmínem.
Necháme dusit cca 15 min a servírujeme.
Šťáva
Ze zbylé štávy a výpeku z masa vyrekudujeme 1/3, redukce podpoří hustotu, takže už nemusíte zahusťovat. Zkuste si tento receptík doma, je úžasný, plný chutí ! :-)